+90 553 427 27 23
LED Ekran Nedir?
LED ("Işık Diyot"), ışık yayan bir elektronik devrenin yarı iletken diyot elemanıdır. 1921'lerde Rusya'da icat edildi ve 191'de Amerika'da pratik olarak kullanılabilecek bir elektronik bileşene dönüştürüldü. Radyo teknisyeni Oleg Vladimirovich Losev, radyo alıcılarında kullanılan LED'lerin ışık yaydığını fark etti ve 1928'de bir Rus gazetesinde LED'lerle ilgili keşiflerini yayınladı.
Başlangıçta sadece soluk bir kırmızı ışık verebiliyorlardı, ancak modern LED'ler görünür ışık, ultraviyole ışık, kızılötesi ışık gibi farklı dalga boylarında yüksek parlaklıkta ışık verebilir. Düşük enerji tüketimi, uzun ömür, sağlamlık, küçük boyut ve hızlı açılıp kapanma gibi geleneksel ışık kaynaklarına göre bir takım avantajlara sahiptir. Ancak bu özelliklerin dışında biraz daha pahalıdır led ekran.
LED'lerde mavi ışığın kullanılması sayesinde RGB (Kırmızı Yeşil Mavi) aydınlatma mümkün hale gelmiş ve birçok sektörde kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle aydınlatma, sinyalizasyon ve mimari aydınlatma alanında diğer ışık kaynaklarının yerini almaya başladılar. LED'lerin düşük enerji tüketiminin en önemli nedeni kayıplarının düşük olmasıdır.
Ayrıca oldukça uzun bir kullanım ömrüne sahip olan bu LED'ler, diğer ampuller gibi filamanları iletmedikleri için hemen her koşulda sorunsuz olarak kullanılabilirler. Bugün elde edilen aydınlatma değerleri, beyaz için 343 lümen/watt gibi çok yüksek bir değere sahip floresan lambaları geride bırakmış, bazı prototiplerde 150 lümen/watt oranına ulaşılmıştır. 2006 yılında Boğaziçi Köprüsü'nün aydınlatılmasında da LED teknolojisi kullanıldı. LED'ler, üzerlerine yaydıkları ışığın frekansına eşit veya daha yüksek bir frekansta ışık geldiğinde bir foto diyot özelliği gösterir.
LED ekran, TV, projeksiyon gibi görüntüleme cihazlarının gün ışığında üretemeyeceği sonuçlar üretir. Bu özellikleri sayesinde iç ve dış özelliklere sahip LED ekranlar başta reklam sektörü olmak üzere birçok alanda kullanılmaktadır. Özellikle Power LED teknolojisi için LED ekranların ışık gücü 8000 cd/m2'ye ulaştı. Dış mekanlarda kullanılan LED ekranlar herhangi bir koruyucu yüzey gerektirmediği için görüş açısı 150 dereceye kadar çıkmaktadır.
LED ekranlar dış mekan reklamlarında, bina yüzey kaplamalarında, hizmet sektöründe, sahneleme uygulamalarında, iç reklam kanallarında, firma tanıtımlarında, toplantılarda, defilelerde, hastanelerde, mağazalarda, otellerde, turistik alanlarda, mobil reklamcılıkta, fuar stantlarında, açılışlarda, alışveriş merkezlerinde, futbol statları, skorbord ve her türlü spor aktivitelerinde kullanılabilir.
LED Ekran Özellikleri
Piyasada satılan led ekranlarda ilk sormanız gereken en önemli özellik piksel aralığıdır. Piksel aralığı, iki LED arasındaki mesafeyi ifade eder ve 4 mm ile 46 mm arasında değişir. Bu değerin sadece 4mm olması ekrandaki görüntü kalitesinin iyi olmasının ana sebebidir. Bu değerin küçük bir değeri de metrekareye düşecek olan LED sayısını artırmaktadır. Bu nedenle, ne kadar çok LED olursa, görüntü kalitesi o kadar yüksek olur. Hali hazırda piyasada satılan ve ev, ofis gibi mekanlarda kullanılan ticari LED TV ürünleri minimum 1920 x 1080 piksele sahiptir ve bu da çok yüksek kaliteli görüntüler elde edilmesini sağlar ancak bu ekranların dezavantajı parlaklık seviyesi ve çevreye uyum gibi koşulları bir araya getirmesidir. 6Gen Teknoloji olarak doğru ve ekonomik çözümleri sunmak için hizmet vermekteyiz.